Ontstaan Gunfire

2009: het Koninklijk Legermuseum, gelegen te Brussel, zocht nieuwe sites voor het materiaal dat opgeslagen was in haar depots te Kapellen en Vissenaken. Door het verdwijnen van vele eenheden in het Ministerie van Defensie werden heel wat traditiezalen opgedoekt en dit kwam samen met heel wat uitgeleend materiaal terug naar het museum te Brussel.

Maar dat museum had alles behalve plaats en zocht dit o.a. in de gebouwen van de voormalige School van het Lichte Vliegwezen te Brasschaat. Tevens was er een artilleriemuseum uitgebouwd in het gedeelte van de voormalige Artillerieschool en dit museum zocht nieuwe beschermheren. Te groot geworden om zomaar te verdwijnen te klein om op zich zelf te kunnen voortbestaan.

Najaar van 2009: de optie om de loodsen van het voormalige kwartier Noord over te hevelen naar het KLM-MRA werd voorgesteld. Dit betekende een verhuis van al het materieel dat opgesteld stond in gebouwen rond het Koninginnetheater, naar de helikopter en vliegtuigloodsen meer dan 2 km verderop. Een hels karwei die uitgevoerd werd door vier vrijwilligers en een beroepsvrijwilliger met de materiële steun van het aanwezige artilleriebataljon.

Eind mei 2011: Het karwei was grotendeels geklaard, en met succes. Stilaan komt het materiaal binnen van andere sites waaronder Kapellen. Veel van het materiaal van Kapellen zal naar Brasschaat overgebracht worden. De vrijwilligers van het tankmuseum hebben hun stek in de loods C16, en dat gedeelte kan stilaan terug opgestart worden.

10 juni 2011: De nieuwe site Gunfire werd officieel geopend in aanwezigheid van onze Algemene Directeur HANSON Dominique, de Burgemeester van Brasschaat Dirk de Kort, en de bevelhebber van de plaatselijke artillerie-eenheid Luitenant-kolonel stafbrevethouder Hans Houf. De plaatselijke aeroclub heeft dan wel gezorgd voor een mooie show met een piper opgemaakt in de toenmalig kleuren en emblemen.

2014: De ontruiming van Kapellen komt op dreef.

2017: het gemeentebestuur van Brasschaat wil Gunfire verder uit te bouwen tot een echt museum. Hierbij is er sprake om eventueel de collectie verder uit te breiden. We kunnen alleen met de nodige belangstelling uitkijken wat komen gaat, en wat de gemeente er wilt van maken.