Leopards bezetten Gunfire Museum (Gazet van Antwerpen)

Datum: 22/07/2017 –

Uitzonderlijke expo rond tanks die voor het eerst werden voorgesteld op defilé van 1967

BRASSCHAAT –  Het Gunfire Museum opent zondag 23 juli de deuren voor een uitzonderlijke expo van Belgische Leopards. Deze tanks werden exact vijftig jaar geleden door het leger in gebruik genomen.

In de grote loodsen naast het vliegveld aan de Licht Vliegwezenlaan staan de tanks opgesteld, geheel of gedeeltelijk.
“Deze tanks werden voor het eerst getoond op het defilé tijdens de nationale feestdag in 1967. Het zijn voertuigen die voor eeuwig en altijd zullen worden geassocieerd met de Koude Oorlog. Voor geïnteresseerden zijn ze echt wel het neusje van de zalm. De bezoekers kunnen een rondleiding krijgen, die wordt aaneengepraat door specialisten”, zegt schepen voor Militaire Aangelegenheden Luc Sevenhans (NV-A).
“In het Legermuseum is er niet voldoende plaats om al die voertuigen te stellen. Wij tonen de mensen ook hoe zulke voertuigen worden gerestaureerd. Een Churchilltank ligt helemaal open om de mensen te tonen wat er allemaal bij zo een voertuig komt kijken. Wij beschikken hier over de knowhow en de vrijwilligers om de tanks te onderhouden. Daarom kunnen we deze unieke tentoonstelling organiseren. De mensen kunnen ook de documenten bekijken die bij tanks horen. Ze zullen merken dat de checklist soms ingewikkelder is dan die van een vliegtuig”, zegt luitenant-kolonel buiten dienst Guido Rogiest. Hij heeft zelf met tanks rondgereden en beseft maar al te goed hoe verschrikkelijk de omstandigheden in een dergelijk voertuig kunnen zijn.

Modelbouw
Naast de expo is er ook ruimte voor modelbouw. Er staan tien clubs en ook nog eens tien handelaars. De bezoekers kunnen ook gesimuleerde gevechten bekijken door kleine modellen, die vanop afstand worden bediend.
De loods aan de Licht Vliegwezenlaan opent de deuren om 10u en sluit om 18u. De toegangsprijs bedraagt 4 euro. Kinderen jonger dan 14 jaar, militairen en leden van de vzw Tankmuseum komen gratis binnen. De tanks blijven zeker nog tot het einde van het jaar in Brasschaat.

JAN BRYS

Bron: Gazet van Antwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *