Artilleriekeuken uit Eerste Wereldoorlog (Gazet van Antwerpen)

Datum: 22/04/2017

Zesspan paarden trekt veldkeuken

Brasschaat

Voor het eerst zal de vzw Traditiegroep Artillerie Vereniging met een zesspan zware trekpaarden een artillerie-veldkeuken uit de Eerste Wereldoorlog voortrekken in Brasschaat.

Zorg draaide in de Eerste en Tweede Wereldoorlog niet alleen rond medische zorgen. De troepen moesten ook gevoed worden. De Traditie Artillerie Vereniging vzw zal zondag in het Gunfire Museum een authentieke artilleriekeuken uit de Eerste Wereldoorlog laten trekken door zes trekpaarden, met begeleiders in een origineel uniform van het Belgisch leger uit de Eerst Wereldoorlog.
“Onze groep ontstond tijdens de herdenkingen in 2014 rond honderd jaar Eerste Wereldoorlog” legt kapitein commandant Pascal Mathieu uit Deurne uit, die verbonden is aan het Koninklijk Legermuseum. “We kregen zo’n goede reacties wat we zijn doorgegaan als vereniging. Het is een verstandshuwelijk geworden tussen liefhebbers van artilleriegeschut van het Belgisch leger en paardenliefhebbers, vermits het Belgisch leger zelf geen paarden meer bezit. Dit weekend doen we voor de paarden beroep op ruiters uit Zwijndrecht. Het zesspan zal er heel indrukwekkend uitzien.”
De veldkeuken is uitgerust met twee soepketels van 70 liter. Bezoekers mogen van die oorlogssoep proeven. “Zo’n artilleriekeuken was ook uitgerust met een smidse en veeartsenij. Er zal ook een hospitaaltent uit de Eerste Wereldoorlog zijn. Het zesspan komt alleen op zondag”, zegt Pascal Mathieu. “We zijn echt met allerlei zaken bezig, zelfs met het duiken in legerduikpakken à la Janssen & Janssen uit de Eerste Wereldoorlog in watertanks”. (kma)