Gunfire richt geweren op 1914 (Gazet van Antwerpen)

Datum: 24/01/2013

Defensie en gemeente werken aan een indrukwekkend militaire museum

Het artilleriemuseum Gunfire in het militaire kamp van Brasschaat richt de geweren op 1914. In dat jaar wordt het begin van de Eerste Wereldoorlog herdacht en wil het museum groots uitpakken.

Op dit ogenblik staat er al een indrukwekkende collectie artilleriestukken gaande van een kanon van het type waarmee Napoleon nog ten strijde trok tot materiaal uit de Koude Oorlog. “We zijn nog volop bezig met de uitbouw. Er komt nog veel materiaal van Kapellen naar hier”, zegt conservator Jos Janssens. “Het oudste stuk is het kanon van Napoleon maar het pronkstuk is wel de Gepard, een toestel voor luchtafweer uit het einde van de jaren 70. In het museum bevindt zich ook oorlogstuig van Duitse en Amerikaanse makelij. We hebben een zeer waardevol Duits artilleriestuk waarvoor in België een eigen fabriek werd gemaakt voor herstellingen. Ook van de Amerikanen staat hier een en ander. Na de Koreaanse oorlog leenden zij veel materiaal aan ons land uit”, vertelt Janssens.

Ook een depot

“We krijgen geregeld bezoekers, maar eigenlijk zijn we nog niet officieel geopend. Dat moet volgend jaar gebeuren bij de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Het deel van het militaire kamp waar het museum zich bevindt, zal met een draad worden afgesloten van de rest van het militaire kamp. Op die manier moeten de bezoekers niet al die formaliteiten vervullen om binnen te komen. De ingang komt dan langs de Bondgenotenlaan net voor het vliegveld dat nu door de Aeroclub wordt gebruikt. We zijn ervan overtuigd dat we heel wat bezoekers zullen verwelkomen, maar er is nog veel werk te verrichten”.
“Het artilleriemuseum is in Brasschaat echt nog niet bekend genoeg. We zijn dan ook zeer blij dat het gemeentebestuur enthousiast meewerkt aan dit project. We hebben hier trouwens niet alleen een museumfunctie, maar de ruimtes hier kunnen ook worden gebruikt als depot voor militaire materiaal”, vervolgt Janssens die er prat op gaat dat het vliegveld het oudste van de wereld is met militaire doeleinden.
Dat weten weinig mensen. Het kamp is trouwens ouder dan België. Het is gesticht door de Nederlanders in 1820. Op dit ogenblik zit alles wat met artillerie in ons land te maken heeft geconcentreerd in Brasschaat. Wie nu al een bezoekje wil brengen aan het museum moet eerst nog de administratieve formaliteiten vervullen. JAN BRYS

“Het moet een succes worden”

Schepen voor Militaire Aangelegenheden Luc Sevenhans (N-VA) volgt het hele project op de voet. “Het museum kan misschien worden gecombineerd met een ritje op de militaire spoorlijn die vanuit Kapellen naar Brasschaat loopt. Dit project moet een succesverhaal worden. We gaan de opening alleszins met de nodige toeters en bellen laten gebeuren” zegt Sevenhans. JBR

Bron: Gazet van Antwerpen, deel Antwerpen Noord, p. 15, Donderdag 24 januari 2013