FotoForum Brasschaat

      Reacties uitgeschakeld voor FotoForum Brasschaat

Evenementgegevens

Dit evenement eindigde op 23 maart 2018


Legerarts Henri Mau – “Front WOI” i.s.m. In Flanders Fields Ieper

Locatie: Gunfire Museum, Licht Vliegwezenlaan 3, 2930 Brasschaat
Openingsuren: Vr 14-18 u, za & zo 10-18 u
Inkom: gratis

Henri Mau werd geboren in Antwerpen op 1 juni 1887.

Zijn vader, Carl Bernhard Mau was Duitser, afkomstig van Stralsund aan de Oostzee. Zijn moeder, Emma Hanno was een Antwerpse van geboorte. Pas in 1906 verkreeg Mau de Belgische nationaliteit door keuze.

Hij trad in het leger op 14 november 1907 als Aspirant van de gezondheidsdienst bij aanvang van zijn medische studies. Toen de Eerste Wereldoorlog in 1914 uitbrak, was Henri Mau 3de jaars doctoraatsstudent.

Zoals velen van zijn generatie nam hij meteen actief dienst in het leger en werd als hulparts verbonden aan de Ambulancecolonne van de 6e legerdivisie, later werd hij ingedeeld bij het 1e regiment Carabiniers aan de IJzer.

Dokter Henri Mau verbleef de volgende 4 jaar onafgebroken aan het front, waar hij zich volop inzette voor de gewonden van de frontlinie. Hij was als arts o.a. verbonden aan het militair hospitaal van Gravelines (Calais) en het beroemde veldhospitaal Océan te Vinkem.

Met gevaar voor lijf en leden redde hij diverse keren gewonden uit het niemandsland. Hiervoor werd hij geëerd met medailles zoals het Oorlogskruis, dat hij ontving nadat hij gewond was geraakt in een reddingsoperatie in oktober 1917.

Omwille van zijn heldhaftigheid werd Mau 3 keer geciteerd in de dagorde van zijn regiment en eenmaal op deze van het IJzerleger. In diverse rapporten werd hij beschreven als “heldhaftig, dynamisch en moedig” of “ actief, toegewijd en plichtsbewust”. In het verslag bij zijn bevordering tot bataljonsarts 2de klasse is zelfs sprake van “verbazende koelbloedigheid die hij bij het verzorgen van zwaar gewonden vertoonde in de eerste linie van de loopgraven tijdens hevige bombardementen.”

Omwille van zijn langdurig verblijf aan het front van 4 jaar en 6 maanden ontving Mau 8 frontstrepen.

Tijdens zijn verblijf in de frontsector van de Westhoek leerde hij in Pollinkhove Augusta Bots kennen met wie hij op 24 augustus 1920 in Lier huwde.

Henri Mau was ook een verwoed fotograaf. Vele honderden opnames getuigen van zijn scherpzinnige kijk op het frontleven en tonen unieke beelden van het oorlogsgebeuren in de Westhoek.

In april 1918 werd hij bij een gasaanval zwaar getroffen, en als resultaat hiervan werd hij ontslagen uit het leger in de rang van bataljonsarts eerste klasse. Bijna blind gedurende 6 maanden, ondervond hij ook in zijn latere leven zware hinder als gevolg van de letsels van het gas.

Na het einde van WO I (op 11 november 1918) kon Henri Mau in 1919 uiteindelijk zijn eindexamen afleggen. Hij vestigde zich als huisarts in Mortsel, waar hij zijn hulp verleende bij het verschrikkelijke bombardement van 1943 tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1928 werd hij eervol ontslagen uit het leger in de rang van kapitein-geneesheer.

Door de oorlogsinvaliditeit die hij in 1918 opgelopen had, moest dokter Mau in 1949 noodgedwongen zijn praktijk vaarwel zeggen. Hij ging op pensioen en vestigde zich in Brasschaat en verhuisde nadien naar Edegem.

Op 4 maart 1965 overleed Henri Mau op 77-jarige leeftijd in Mortsel Oude God na een langdurige ziekte.

Na zijn dood werden de foto’s van het IJzerfront gedurende bijna 50 jaar in Brasschaat bewaard in de kelder van zijn zoon, striptekenaar Bob Mau.

In 2008 werden de originele foto’s overgebracht naar het In Flanders Fields Museum waar ze in de collectie opgenomen zijn.